Oyunlar çocukların en doğal hakkı!

Oyunlar çocukların en doğal hakkı!

Oyunlar çocukların en doğal hakkı!

Oyunun çocukların gelişimleri ve öğrenmeleri için temel bir araç olduğunu kaydeden uzmanlar, oyunların, çocukların fiziksel, duygusal, sosyal ve bilişsel becerilerini geliştirmelerine olanak tanıdığını belirtti.

İSTANBUL (İGFA) - Uzman Klinik Psikolog S. Aybeniz Yıldırım, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla çocuklar için oyunun önemine vurgu yaptı.

Uzman Klinik Psikolog S. Aybeniz Yıldırım, oyunların, çocukların dünyasında hayati bir rol oynadığını ifade ederek, “Oyun çocukların gelişimleri ve öğrenmeleri için temel bir araç olarak kabul edilir. Oyun, çocukların fiziksel, duygusal, sosyal ve bilişsel becerilerini geliştirmelerine olanak tanır. Onlar için bir oyun, daha derin bir anlam taşır çünkü gelişimlerinin pek çok yönü, oyun aracılığıyla şekillenir. Çocuklar, oyunlar vasıtasıyla kendi dünyalarını keşfederler ve kendilerini ifade etmenin ilk yollarını bulurlar.” dedi.

OYUN, ÇOCUKLARIN YAŞAMLARINDA TEMEL BİR PARÇA

Çocuklar için oyunun, dünyayı keşfetme ve deneyimleme yolu olduğunu dile getiren Uzman Klinik Psikolog S. Aybeniz Yıldırım, “Oyun, çocukların hayal gücünü kullanmalarına, sosyal becerilerini geliştirmelerine ve duygusal olarak ifade etmelerine olanak tanır. Ayrıca, oyun çocukların stresi azaltmasına ve özgüvenlerini arttırmasına da yardımcı olabilir. Oyunun, çocukların yaşamlarındaki temel bir parça olduğu unutulmamalı.” diye konuştu.

Okul öncesi dönemde, çocuklar genellikle bireysel oyunları tercih edildiğini vurgulayan Yıldırım, oyunların, çocukların yaş ve gelişim düzeylerine göre farklılık gösterdiğine de dikkat çekti. Uzman Klinik Psikolog S. Aybeniz Yıldırım, “Okul öncesi dönemde, çocuklar genellikle bireysel oyunları tercih ederler. Bu dönemde, çocuklar genellikle yapboz yapma, boyama ve hamur oyunları gibi aktivitelerle meşgul olurlar. Okul çağındaki çocuklar ise genellikle arkadaşlarıyla birlikte oynadıkları oyunlara ilgi gösterirler. Bu dönemde, sosyal ilişkileri güçlendiren oyunlar ve strateji oyunları daha yaygındır.” dedi.

Oyuncak konusuna da değinen de oyuncakların çocukların farklı beceriler geliştirmelerine yardımcı olabileceğini anlatan Aybeniz Yıldırım, “Örneğin, yapbozlar çocukların el-göz koordinasyonunu ve problem çözme, bloklar ise çocukların inşa etme ve tasarım becerilerini geliştirebilir. Ayrıca, oyuncaklar çocukların hayal güçlerini ve yaratıcılıklarını da destekleyebilir. Bu konudan ebeveynlerin çocukların dijital oyun kullanımını sınırlamaları ve dengelemeleri önemli. Ayrıca fiziksel oyunlar çocukların motor becerilerini de geliştirebiliyor" diye konuştu.


Haber Kaynak : İGFA

Anahtar Kelimeler: oyunlar çocukların en doğal hakkı!

TOBB 80'nci Mali Genel Kurulu'nu gerçekleştirdi

AVPAL öğrencilerinden muhteşem kutlama

Her kurban lösemili çocuklara can oluyor

Temren hedefleri imha etti

Tomurcuk çay alım fiyatı belli oldu

20 bin sözleşmeli öğretmenin atama başvurusu

İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk sonuçları açıklandı

Başkan Bozbey'den Onkoloji Hastanesi'ne ziyaret

Başkan Bozbey, muhtar toplantılarına İnegöl’den başladı

Bursa'da yemek sanayicilerinden gastronomi hamlesi

Sanal gençlik 'yola çık'ıyor

Çılgın ikramiye tutarı 300 milyon TL'yi aştı

Yem sektörüne akademik ve bilimsel çalışmalarla yön veriyor

Küresel rapor açıklandı... 10 riskin 5'i çevreyle ilgili

Nüfusumuzun yüzde 15,1'i genç!

İzmir afetlere dirençli kent olarak öne çıkacak

Bursa Gemlik'te ulaşıma merdiven kolaylığı

Engelli bireyler Osmangazi’de çok mutlu

Bursa Büyükşehir'den emeklilere destek çeki... Başvurular başladı

Bursa Nilüfer'de mahalle kadın derneklerinden nezaket

Osmangazi’den dolu dolu 19 Mayıs kutlaması

Uludağ İçecek Türk’ten yine bir ilk

Tapuda 'hızlı ve kolay randevu'lara kanmayın!

Hudut Kartalları'nda sınırda geçit yok!

Burcu Çetinkaya: Daha çok yolumuz var

Başkan Zeyrek’ten Metro İstanbul’a ziyaret

Medya Keşan'dan hayırlı olsun ziyaretleri

Türk Devletleri Teşkilatı Bakanları 'Yuvarlak Masa'da buluştu

Kardeş kent takımları Nilüfer'de buluştu

RUMELİSİAD Balkanlarla köprü oluyor

Yükleniyor