Brokoliyi 5 dakikadan fazla pişirmeyin

Brokoliyi 5 dakikadan fazla pişirmeyin

Brokoliyi 5 dakikadan fazla pişirmeyin

Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, “Brokoliden maksimum düzeyde faydalanmak için 5 dakikadan fazla pişirmemek gerekiyor. Uzun süre pişirilen brokolide yüzde 60 oranında vitamin ve besin kaybı ortaya çıkıyor." dedi.

İSTANBUL (İGFA) - Daha sağlıklı ve zinde bir bünyeye sahip olabilmek için beslenmede sebze-meyve dengesinin sağlanması önemli. Brokolinin lif ve karbonhidrat bakımından oldukça zengin olduğunu paylaşan Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, “Brokoliden maksimum düzeyde faydalanmak için 5 dakikadan fazla pişirmemek gerekiyor. Uzun süre pişirilen brokolide yüzde 60 oranında vitamin ve besin kaybı ortaya çıkıyor. Bu kaybı önlemek için pişirme süresi kadar pişirme yöntemi de oldukça önemli, mutlaka buharda pişirme veya haşlama seçeneklerinden biri tercih edilmeli” açıklamasında bulundu.

 Brokolinin guatrojen içeren bir besin olduğunu dile getiren Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, “Guatrojenik besinler vücudun iyot kullanma yeteneğini engellediği için kişinin tiroit fonksiyonlarını bozabilir. Özellikle tiroitte nodülleri olan bireylerin çiğ brokoli tüketimine dikkat etmesi gerekir. Aynı zamanda brokoli, yüksek miktarda K vitamini içerdiği için kanın pıhtılaşmasını sağlar. Bu sebeple kan sulandırıcı ilaç kullananlar da tüketmeleri gereken brokoli miktarını doktorlarına danışmalı” uyarısında bulundu.

Brokolinin 8 faydası

Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, brokolinin haftada 2 gün tüketilmesinin 8 faydasını paylaştı:

K vitamini ve kalsiyum bakımından zengin olduğu için kemik sağlığını destekler.

Antioksidanlar açısından zengindir.

Vücudu serbest radikallere karşı koruyarak oksidatif stresi azaltır.

İçerdiği lutein ve zeaksantin antioksidanlarıyla göz sağlığını güçlendirir.

Sahip olduğu biyoaktif bileşenler sayesinde kanser riskini azaltmaya yardımcı olur.

Özellikle meme, prostat ve kolorektal kanserler üzerinde olumlu etkileri olduğu gözlemlenmiştir.

C vitamini açısından zengin olduğundan, bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara karşı direnci artırır.Yaşlanmayı yavaşlatır, ciltteki kırışıklıkları önler. 

Sindirim sürecini düzenleyen ve kabızlık riskini azaltan lif bakımından zengindir.

İyi bir lif kaynağı olması nedeniyle diyabet hastalarının da kan şekerini düzenlemeye yardımcı olur.

Kalp sağlığına iyi gelir.


Haber Kaynak : İGFA

Anahtar Kelimeler: brokoliyi 5 dakikadan fazla pişirmeyin

Çeyrek finaldeyiz! Bekle bizi Berlin

Başkan Turhan orakla ekin biçti

Bursa AKYAD’dan vefa gecesi

Ünlü modacı ve İstanbullu Gelin Ülkü Üst Sarpkan’dan çarpıcı itiraflar

Trakya Üniversitesi yeniden dünya sıralamasında

Keşan çeyrek final maçını Şehitlik Parkı’nda izleyecek

Edirne jandarması Keşan'da sahil güvenliğini sağladı

Siber dolandırıcılığa karşı köylerde bilinçlendirme çalışması

Edirne'de orman yangını uyarısı

Hayrettin Yıldız ve Fatih Anlar’a Edirne TÜFAD’dan ödül

Özcan Kayalı'dan elektrik zammı açıklaması

Kapıkule'de uyuşturucuya geçit yok!

Manisa'ya uluslararası standartlarda hayvan hastanesi ve vetbüs geliyor

Pandemi döneminin önemli ismiydi... Ayrı ayrı teşekkür etti

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Beştepe'de

Kabine yeni bakanlarla toplandı

Emine Erdoğan 'Gönül Elçileri' ile buluştu

Boksör yumruğunun cezası anne terliğinden daha az

Saadet Partisi Bursa'dan BESAŞ zammına tepki

Nilüfer’de yerel tohumdan üretilen buğday hasadı başladı

Bursa Osmangazi’den kadınlara özel kitap servisi

Bursalı gençler Yozgat'ı keşfetti

Uluslararası iş birliği için MEB Genel Müdürü Bursa'da

Bursa Çarşamba’da çukurlar isyan ettirdi!

BUSİAD'dan Başkan Özdemir’e 'hayırlı olsun' ziyareti

Bursa'da provokatif paylaşıma gözaltı!

Dış ticarete denizyolu damgası

Yönetimde kadınların eşit temsili için paydaş çalıştayı

Bakan Kurum: Söz veriyoruz...

Erkan Kadı : "Ülkemizi  yerel ve uluslararası arenada temsil edeceğim"

Yükleniyor